Инициативата на кмета  Варна–град на знанието“ с дигитализация, иновации и зелени

...
Инициативата на кмета  Варна–град на знанието“ с дигитализация, иновации и зелени
Коментари Харесай

Жечка Георгиева, ГЕРБ-СДС: Инициативата Варна - град на знанието е реално работеща

 Инициативата на кмета   " Варна–град на знанието “ с цифровизация, нововъведения и зелени решения,  в която някои се съмняваха, работи  много резултатно и е прелестна. Дигитализацията се случва и това, което направи общината като първа крачка, е всяко дете в 9 учебни заведения в града да има устройство и да получи сериозна подготовка за съвременно образование.  Това сподели в изявление за Дарик радио претендентът за депутат от ГЕРБ-СДС Жечка Георгиева, която е шеф на Варненската комерсиална гимназия " Г.С.Раковски “ и учител с над 30-годишен стаж.

Тя уточни, че по по този начин наречените нововъведения по  програмата на МОН са започнали  4-5 учебни заведения във Варна, само че в този момент са доста повече.  Става въпрос за нови способи на преподаване, които са интерактивни, интердисциплинари  и са планово основани, т.е. все нови неща, които стимулират много децата и учителите. 

 

" Що се отнася до зелените решения, тук е връзката с ВУЗ-овете, която стартира преди години. Техническият и  Икономическият университет във Варна  правят прекрасни надпревари с  децата  от целия град, които  се явяват отборно и дават уникални  идеи и използвани решения. Така че самодейността е страхотна и продължаваме да работим “, сподели Георгиева.

" През последните четири години от ръководството на ГЕРБ, с изключение на двойно нарастване на учителските заплати, което е значимо, само че не главно, се влага в инфраструктура, която дава улеснения и в това време възпитава. Вече се води един разговор без заповеднически звук - с решения за проблемите. Инвестира се в СТЕМ-кабинети, професионални кабинети, в кабинети по химия и биология, базата се се подменя на всички места ", сподели още Жечка Георгиева.  

Според нея най-важното е, че работи т.н. дуално образование, започнало  в Професионалната гимназия по дървообработване благодарение на община Варна.

" Това е доста скъпа форма, която се ползва към този момент в 4 учебни заведения. Много компании подават ръка и действително помагат.  През последните години се направи доста за развиване на приобщаващото обучение, обръща се внимание на ролята на родителите, които стартират от ден на ден да търсят учебното заведение като сътрудник. В програмата на ГЕРБ  отново е заложен изпреварващ ритъм на работните заплати на учителите – да се поддържа възнаграждение над 125% в областта на междинното обучение и 140% във висшето обучение над междинната заплата в страната. Със заплащането преди години мъж  учител мъчно издържаше  семейство, имахме по 1-2 претенденти, а в последните 2 лета по 30 претенденти за едно учителско място ", уточни Жечка Георгиева.

Като шеф на Варненската комерсиална гимназия тя напомни, че учебното заведение е актуализирано след огромен главен ремонт, има нови кабинети, оборудвани с техника, а още от 2016 година са построени облачни технологии и имат електронен дневник. Тогава са били 50 учебни заведения в страната, а през днешния ден във всички учебни заведения се работи с съвременни технологии.

" Това, което направи тази пандемия, е голяма взаимопомощ в цялата система. Още миналата година МОН направи платформа, с  която доста оказа помощ на професионалното обучение, което е малко характерно и имаше по-малко запаси. В сложните условия са изтощени и учители, и възпитаници, само че макар дългия работен ден, който се получава в онлайн образованието, няма го към този момент стресът, хората работят със сърце и осъзнават своята роля сега ", сподели още претендентът за депутат от ГЕРБ-СДС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР